Grupa Benecke-Kaliko dokupuje

Hanower, 17 listopada 2014 r.Firma Mecaseat sprzedaje fabryki w Pampelunie (Hiszpania) i Wągrowcu (Polska) • Spółka-córka firmy Continental wchodzi w nowe segmenty cenowe i uzyskuje większe możliwości produkcyjne • Miejsca pracy we wszystkich fabrykach zostają utrzymane

Firma Benecke-Kaliko zwiększa zaangażowanie w zakresie folii do wnętrz samochodowych w Europie Południowej i Wschodniej. Z mocą wsteczną do dnia 1 listopada 2014 r. firma, należąca do niemieckiego koncernu Continental, przejęła dwa zakłady belgijskiej grupy Mecaseat, do których należy również francuski producent folii dekoracyjnej, firma Griffine Enduction. W przyszłości do grupy Benecke-Kaliko należeć będzie hiszpańskie przedsiębiorstwo Gorvi S.A. z Pampeluny oraz polska firma Mecapol z Wągrowca. W obu lokalizacjach zatrudnionych jest łącznie 150 pracowników. Na świecie do grupy Benecke-Kaliko należą cztery fabryki, zatrudniające około 2100 pracowników, w Chinach powstaje właśnie piąta fabryka na świecie. Wszystkie miejsca pracy zostaną utrzymane.

Grupa Benecke-Kaliko dokupuje: Fabryki w Hiszpanii i Polsce wzmacniają szanse rynkowe w Europie Południowej i Wschodniej

Naszą strategią jest wzrost: mówi Dr. Dirk Leiß, szef firmy Benecke-Kaliko

(JPG | RGB | 300dpi | ca. 10x15 cm | 670 KB)

„Chcemy nabyć nie tylko firmę, ale również możliwości produkcyjne” — mówi Dr. Dirk Leiß, prezes zarządu Benecke-Kaliko AG. „Nowe fabryki stanowią część strategicznego rozwoju firmy. Wraz z dostępem do rynku południowoeuropejskiego jednoznacznie sygnalizujemy dalszy rozwój z francuskimi i hiszpańskimi producentami. Poza tym możemy w przyszłości zaoferować naszym klientom dodatkowy segment cenowy, na który istnieje popyt przede wszystkim w modelach doskonale prosperującego rynku małych pojazdów”. Firma Gorvi dostarcza z Hiszpanii produkty do klientów w Hiszpanii, Francji i Afryce Północnej. Firma Mecapol zaopatruje w folie i materiały tapicerskie klientów wschodnioeuropejskich i rosyjskich. „Dodatkowo zakup nowych fabryk oferuje większe możliwości produkcyjne, które odciążą dotychczasowe fabryki“, zapewnia Dr. Leiß. Dzięki przejęciu firma Benecke-Kaliko uzyskuje dostęp również do przemysłowego segmentu działalności, dostarczając w przyszłości na większą skalę materiały tapicerskie dla przemysłu meblarskiego.

Firma Benecke-Kaliko AG, która należy do oddziału ContiTech firmy Continental AG, posiada na świecie cztery zakłady w Chinach, Niemczech i Meksyku. Firma uzyskała w roku 2013 obrót na poziomie 392 mln euro.